Friluftsliv

Elsker du kombinationen af action, fællesskab og oplevelser i naturen?

Friluftslinjen er for dig, der elsker at være aktiv ude i naturen og i den friske luft. Måske er du fascineret af de muligheder for aktiviteter, som naturen byder på. Måske er du spejder eller FDF’er. Her er der plads til alle, der brænder for udfordringer, oplevelser og hygge med vennerne i det fri.

På Friluftslinjen kommer du nemlig ud under åben himmel og prøver kræfter med mange aktiviteter i naturen. Vi tager dig med på en mange ture, hvor vi skal campe, arbejde sammen og sove i det fri.

På tur i Norge, Sverige og Danmark

På Friluftslinjen kommer du på tur med vennerne 10-12 gange i løbet af efterskoleåret. Nogle ture er med en enkelt overnatning, og andre er længere ture på 4-5 dage.

I efteråret tager vi på en fem-dages tur Norge, hvor vi skal campe, klatre på klipper og vandre i fjeldene. Som afslutning på Friluftslinjen tager vi også i maj måned på kanotur i Sverige med lejrslagning og aktiviteter i og omkring vandet.

På de kortere ture med en enkelt overnatning lærer du de nærliggende områder og ikke mindst naturskønne Nationalpark Mols Bjerge at kende. Du kommer til at kende gode shelter- og lejrpladser med rig mulighed for forskellige aktiviteter.

Den sidste tur er en egenfærdstur, som du kommer til at planlægge og gennemføre sammen med en mindre gruppe af dine kammerater. Det er jeres eget ansvar at planlægge transport, mad og overnatning, og I står selv for det hele – selvfølgelig med sparring og rådgivning fra lærerne.

Oplevelser med et sug i maven

Du bliver helt høj, når du laver din første grønlændervending i Kajak, når du besejrer din første klatrevæg med udhæng, eller når du suser ned ad bakken på mountainbike. Friluftslinjen byder nemlig også på aktiviteter i naturen, hvor du i trygge rammer udfordrer dine fysiske og mentale grænser.

I skal blandt andet prøve kræfter med:

KajakMountainbike
SvævebaneKæmpegynge
klatring i træPå væg og på klippe
KanoRebbaner
vinterbadningprimisauna

Personlige færdigheder og samarbejde

Du kommer til at lære om, hvordan du indretter en god lejrplads, hvordan du gebærder dig i lejren og naturen og ikke mindst, hvordan du får noget lækkert at spise.

Derfor får du god inspiration til, hvordan du og kammeraterne forbereder jer godt til tur. Du lærer om pakning og vedligeholdelse af personligt og fælles udstyr, om gourmetmad over bål, om at finde læ for natten, om at klæde sig godt på i såvel tørt, varmt, vådt som koldt vejr og meget mere. Alt sammen er med til at gøre det sjovere at være på tur.

Samarbejde er grundlæggende for vores fantastiske oplevelser i naturen. Vi holder sammen og hjælper hinanden således, at den med de brede skuldre tager en ekstra sovepose i rygsækken, mens den med mentalt overskud holder humøret højt, når man sidder i regnvejr på 5. time. Derfor laver vi teambuilding og lærer noget om fx gruppedynamikker, så du bliver klogere på hvordan tillid, ansvar, selvværd og vedholdenhed påvirker både din og andres oplevelser af samarbejde.

Få 5 timers undervisning om ugen

Klatring, abseiling og sikring

Kano-, kajak- og tømmerflåde-
sejlads

Sne- og isaktiviteter i DK og Norge

Underviserne

“Ud på tur – aldrig sur! Sådan siger man! Men hvad så når det regner i lårfede stråler, temperaturen nærmer sig nulpunktet og man desuden er mega sulten. Så er det godt vi har hinanden. Og det er lige præcis fællesskab og de fælles udfordringer og oplevelser, der for mig er hovedkernen i friluftsliv.

Det at se eleverne gruble sammen, når de bliver stillet overfor nye udfordringer, og så senere se dem juble sammen, når de har fundet ud af, hvordan de i fællesskab kan skabe løsninger – det er noget ganske særligt! Det skaber sammenhold og kammeratskab på tværs af interesser, faglig niveau, klasser osv. Det er fantastisk at se, når sammenholdet giver eleverne mod til at udfordre sig selv og det, de troede, var deres egne personlige grænser, så de pludselig tør klatre de stejle klipper, fordi de ved, deres makker har fat i dem. De tør bevæge sig ud på åbent hav i den gyngende kajak, fordi de ved, de har et helt hold bag sig. Det er store sager!

At man så oven i købet får lov til at opleve det i den skønne og alsidige skandinaviske natur – det gør det jo bare endnu bedre. “

Hanna Klitlund NielsenUnderviser på Friluftsliv

“Vandet er blikstille og stille roer jeg i kajak sammen med en flok elever ud på Kalø Vig. Da vi holder et kort pause, popper den ene sæl efter den anden nysgerrigt op af vandet og kigger på os. Eleverne omkring mig er helt stille og målløse kun afbrudt af udbrud som “wauv, se! Der er også en lige der”.“Vandet er blikstille og stille roer jeg i kajak sammen med en flok elever ud på Kalø Vig. Da vi holder et kort pause, popper den ene sæl efter den anden nysgerrigt op af vandet og kigger på os. Eleverne omkring mig er helt stille og målløse kun afbrudt af udbrud som “wauv, se! Der er også en lige der”.

Det er oplevelser som dem, jeg brænder for at give elever på friluftslinjen. Glæden ved at være afsted på tur. Ligegyldigt om det er tre timer i den nærliggende skov eller en længere tur i de norske fjelde, håber jeg, at oplevelserne giver inspiration til, at eleverne værner om og nyder den natur, vi har og færdes i.  Når vi laver friluftsliv på efterskolen, er det altid noget vi gør sammen. Det stiller krav til at kunne samarbejde og bruge styrkerne i gruppen. Det glæder mig, hver gang jeg oplever, at gruppen bliver langt stærkere end det svageste led.”

Morten SpringborgUnderviser på Friluftsliv