Global iværksætter

Når du vælger Global Iværksætter på Rønde Efterskole, så ved du, at du kommer til at gøre en forskel i verden. Det er en garanti! Som Global Iværksætter vender du blikket ud mod de steder i verden, der er hårdest ramt af krig og fattigdom. Du ser også indad mod det engagement og det initiativ, der vokser i dig for at handle og række hånden ud mod mennesker, der har brug for din hjælp.

Efterskoleåret kulminerer i en rejse til Kirgisistan – et glemt land præget af fattigdom og nød, men også en fantastisk og anderledes kultur, som du sjældent møder andre steder. I løbet af efterskoleåret samler du som Global Iværksætter penge ind gennem forskellige events. Pengene går ubeskåret til det kirgisiske børnehjem, hvor vi bor på rejsen.

Kulturmøder verden over

Vi synes, det er spændende at se og opleve, hvordan andre mennesker verden over lever, og vi vil gerne have dig med! Gennem lege og aktiviteter skal vi sammen gå på opdagelse i andre kulturer og diskutere, hvad vi finder der. Hvorfor er vi ikke ens? Og hvad kan vi lære om os selv og andre i mødet?

Verdensviden

For at gøre noget i verden, så er det vigtigt at vide noget om den. Verden er et skævt sted, hvor nogen er rige, nogen er fattige, nogen er i krig og nogen lever i fred. Hvordan ser verden ud i forhold til alt det lige nu? Hvorfor er der kommet den forskel? Og hvordan kan vi gøre noget ved det? Alt det får du svar på som Global Iværksætter.

Lær at gøre en forskel

Når nu vi har lært om forskelle og uretfærdigheder verden, så vil vi også gerne gøre noget!
På Global Iværksætter lærer du at få et projekt op at køre, med alt hvad det indebærer: Vi hjælper dig med at skabe idéer, med at få gjort dit projekt overskueligt og få det ud i livet. Vi lærer dig at sælge dit projekt til andre og at præsentere det så godt som muligt.
Alle disse projekter ender med at skabe penge, der går direkte til vores projekt i Kirgisistan. På den måde garanterer vi, at din tid på Global Iværksætter kommer til at betyde noget for andre mennesker i verden!

… Og så Kirgisistan

Sammen med resten af holdet får du en oplevelse ud over det sædvanlige: En rejse til et lille land, midt i bjergene, midt i Asien. Her får du mulighed for at besøge og snakke med mennesker, der lever et helt andet liv, end de fleste af os kan forestille os med andre traditioner, vaner og livsstil. Turen til Kirgisistan vil ændre dit syn på, hvordan du selv lever, og sætte spørgsmålstegn ved meget af det, som synes helt normalt til daglig; En tur for livet, som du aldrig kommer til at glemme.

Få 5 timers undervisning om ugen

Du tager med til Kirgisistan i 8 dage og arbejder blandt gadebørn

Du bliver dygtig til bl.a. projektledelse og fundraising

Du lærer en masse om dig selv og resten af verden

Temaer:

 • FNs Verdensmål
 • Verden brænder: Hvad vil du gøre ved det?
 • Udviklingsbistand gennem tiderne
 • Fattigdom vs. rigdom
 • Menneskerettigheder
 • Kultur – hvad er det og hvordan indgår vi i et møde med andre kulturer?
 • Flugten fra Syrien; et rollespil med dilemmaer og diskussioner

Hvad laver vi også?

 • Tur til København med besøg hos socialt udsatte og frivillige
 • Frivillige projekter med lokale i Rønde
 • Uddele Verdens Bedste Nyheder
 • Pengeskabende projekter fx. sponsorløb og bedsteforældrebanko

Anna, Global Iværksætter

“Mit valg faldt på Rønde Efterskole, da jeg læste om deres linje ”Global Iværksætter”. Det er et projektbaseret undervisningsforløb, hvor vi bruger et år på at lave projekter for at samle penge ind til en NGO, der hedder Childrens Protection Center. Vi har selv mulighed for at bestemme, hvordan pengene skal samles ind, og hvilke projekter vi gerne vil lave i løbet af året. Det er rigtig fedt, at vi får lov til at være med til at bestemme, hvordan vi gerne vil indrette året. Sidst på året rejser vi så til Kirgisistan for at aflevere de penge, som vi har samlet ind. Her skal vi bo hos lokale familier, besøge skoler og lave forskellige projekter med børnene, hvor vi oplever deres hverdag. Det glæder jeg mig helt vildt til!

På Global Iværksætter-linjen får jeg mulighed for at bruge mine kreative evner samtidig med, at jeg udvikler mig selv og mit syn på andre kulturer. Lige nu er jeg gået i gang med at lave en byplakat om Rønde, som vi skal sælge til byens beboere. Vi er i gang med at finde sponsorer, der kan lave plakaterne, så alle pengene går til familierne i Kirgisistan. Jeg er rigtig glad for denne linje, fordi jeg lærer meget og kan udfolde mine egne kreative ideer.”

Læs mere om Annas oplevelse her

Underviser

“Unge i dag er slet ikke så selvoptagede, som medierne og nogle voksne ellers ynder at sige. Undersøgelser viser, at nutidens unge er mere optaget af at forandre verden, end nogensinde før. Det ser man tydeligt på vores Global Iværksætter-linje.

At gøre noget for de mennesker herhjemme eller dem ude i den store verden, der ikke har de samme muligheder som os her i Danmark. – Det har altid været en vigtig og helt grundlæggende værdi for mig. Jeg har desuden været en del af FDF hele mit liv og lavet frivilligt arbejde både der og i andre sammenhænge. Jeg elsker det sus, man oplever, når man er mange, der løfter i flok og lykkes med et fælles projekt.

Jeg brænder for at få andre til at brænde for noget, som de synes, er vigtigt. Mit håb er, at jeg kan inspirere eleverne til at tage ansvar og udvise lederskab for at skabe en bedre verden. For det tror jeg på, at man kan.”