Kort om Emma

Navn: Emma Kirstine Vestergaard Nielsen

Bopæl: Risskov

Født: 1. oktober 1993

Underviser i: Friluftsliv, engelsk, kajak, løb, volleyball, fitness og naturfag

Ansat siden: August 2020

Uddannet: Århus læreruddannelse (og Universitetet i Sørøst Norge – 2 år med friluftsliv)

Emma V. Nielsen

På efterskolen kan jeg være mere for eleverne end bare deres lærer

Det er ikke kun eleverne, der har haft første skoledag på Rønde Efterskole. Blandt lærerne finder vi også nye ansigter. Et af dem tilhører Emma Vestergaard Nielsen, som bl.a. skal undervise i friluftsliv, engelsk og volleyball.

Friluftsmenneske med stort F

Der er mange grunde til at Emma valgte at blive efterskolelærer. Det var afgørende, at på Rønde Efterskole har hun mulighed for at gøre sin personlige fritidsinteresse, friluftsliv til en del af sit arbejdsliv – Og det er lidt af et drømmescenarie: “Her kan jeg kombinere min lyst til at undervise med min personlige fritidsinteresse, friluftsliv. For mig er det drømmejobbet at få lov til at arbejde med det, jeg selv har lyst til at bruge min fritid på.” 

På job som vejviser

Men det er ikke kun forkærligheden for friluftslivet, der har draget Emma mod efterskolelivet: “På efterskolen kan jeg få lov til at være lidt mere for eleverne end bare deres lærer. Man kan være rollemodel eller vejviser for de unge i en periode i livet, hvor man måske ikke ved, hvad der op og ned – og det, synes jeg, er en fed udfordring.” 

Derfor vil Emma også stå med åbne arme, når eleverne har brug for at dele stort og småt, de svære ting og de gode ting: “Jeg er deres tryghedsperson. Jeg er den, de kan komme og snakke med, når det er gået godt i badminton, og når de har oplevet noget fedt i weekenden. Hvis det er svært på værelset eller man savner sin familie.” 

Derfor føler Emma, at alle hendes kompetencer kommer i spil som efterskolelærer. Både dem hun har lært på læreruddannelsen og gennem sin fritidsinteresse, men i høj grad også de menneskelige – Og det er en ekstra dimension ved titlen som efterskolelærer, der tiltaler hende. 

Hårdt arbejde med højt humør

Når man møder Emma, er man ikke i tvivl om, at humøret er højt og smilet stort. For Emma er det da også helt essentielt, at det høje humør smitter af på hendes undervisning. “Det må heller ikke blive for alvorligt. Vi skal kunne pjatte lidt – også selvom det er i engelsk.”

Selvom der skal være plads til jokes og masser af grin, så er Emma helt bevidst om, at et år på efterskole også kan være hårdt arbejde. Men på den positive måde: ”Efterskolen giver eleverne et uforglemmeligt år. På den måde, at det er fedt, og det er hårdt. Jeg tror, der er rigtig mange, der lærer nogle sider at kende af sig selv, fordi de er ude af deres trygge ramme – væk fra mor og far. Der er mange ting, man pludselig skal klare på egen hånd, som man ikke har været vant til, og det tror jeg, man lærer sindssygt meget af. Selvom der er lærere og undervisere, så står du på egne ben for første gang. 

En gave for livet

For mange teenagers kan det virke overvældende pludselig at skulle stå med så meget ansvar selv. Men Emma er slet ikke i tvivl om, at det er en kæmpe gave, som efterskoleeleverne kan tage med sig videre i livet: “Det giver dem en kæmpe fordel videre. Både at man har lært at tage ansvar og holde orden på sit værelse og selv holde styr på sit skema. Men også rent menneskelige, tror jeg, at de bliver nogle rummelige, fantastiske mennesker, som har stor forståelse for, at ikke alle er ens. Det lærer man ikke derhjemme med forældre og søskende. Det lærer man, fordi man møder nogle, der kommer fra noget helt andet end én selv, og man bor sammen med dem.

Den udvikling eleverne oplever på Rønde Efterskole kan være udfordrende og kan ind imellem give nogle følelsesmæssige rutchebaneture. Men der kommer sunde, robuste mennesker ud på den anden side – Og en ting er sikkert. Emma går lige ved siden af sine elever hele vejen.