Rejse til Kirgisistan har ændret Smillas syn på verden

Smilla, som var elev på Rønde Efterskole på linjefaget Global Iværksætter i skoleåret 21/22, har efter turen til Kirgisistan forelsket sig i at lave frivilligt arbejde og hjælpe andre. Det kan nemlig noget helt særligt mener hun. Både, fordi man hjælper andre, men også, fordi man lærer meget om sig selv.

Da Smilla valgte linjefaget Global Iværksætter, var det, fordi hun gerne ville gøre noget meningsfuldt, f.eks. hjælpe de mennesker, som har mest brug for det. Det var præcis det, som Smilla og hendes klassekammerater, gennem fundraising og pengeskabende projekter, havde brugt året på og især den seneste uge, hvor de havde været på den årlige tur til Kirgisistan. På vej hjem i flyet fra Kirgisistan fortæller Smilla, at rejsen har åbnet hendes øjne for en helt ny verden. 

At bo i øjenhøjde med dem, som man ønsker at hjælpe

Noget af det, som gjorde rejsen helt speciel for Smilla, var måden hun og de øvrige efterskoleelever boede på. Når Global Iværksætter besøger Kirgisistan, er basen nemlig et børnehjem, hvor de bor under de samme forhold som børnene. “Jeg elsker at rejse på denne måde, og jeg ville ikke bytte det for noget. Det med at sidde og spise på de samme stole som børnene og spise de samme retter som de spiser, af de samme skåle og med det samme bestik som dem. Vi er der, hvor børnene er, vi er i øjenhøjde med børnene og bor på en sovesal ved siden af deres værelser. Det ville jeg ikke bytte for noget. Børnene skal ikke føle, at vi er bedre end dem, for det er vi overhovedet ikke.”

Glimt i børnenes øjne

At møde børnene, som Smilla og klassekammeraterne havde brugt deres skoleår på at samle penge ind til, var det, Smilla havde glædet sig mest til. Hun synes, det bedste ved rejsen var at komme tilbage til børnehjemmet fra en dagstur, hvor børnene kom løbende imod dem med åbne arme og de bredeste smil. “Det var virkelig fantastisk at se dem glade og trygge.” Smilla fortæller, at efterhånden som dagene gik, og børnene lærte eleverne at kende, begyndte de at lyse op og få glimt i øjnene, bare fordi de var der for dem og legede med dem. “Efter at have været dernede og se med egne øjne, hvad de arbejder med på børnehjemmet, er jeg blevet bekræftet i, at den donation, vi har givet til Center for the Protection of Children , gør en forskel for børnene og deres familier.”

Familiebesøg

“De familiebesøg, som vi var ude på var en emotionel oplevelse, og det åbnede virkelig mine øjne. Jeg vidste jo godt, at folk boede i slum, men jeg har aldrig set det med mine egne øjne. Det var en helt anden og mere emotionel oplevelse at stå i momentet i deres hus. Det var meget konkret og ikke noget jeg sådan kunne gemme væk der i det øjeblik jeg stod der.” Smilla beskriver familiebesøgene som et meget nærværende møde, men også et møde, hvor hun blev konfronteret med de fordomme, hun måske kom med. Alle mødrene fortalte historier, hvor jeg som lytter måtte kæmpe for at holde tårerne tilbage. “Det var hårdt at opleve med mine egne øjne, at det er den virkelighed, som nogle familier lever i, men jeg tror, også det har været sundt for mig at se. Det har sat mit eget liv i perspektiv.”

Hjertet banker for frivilligt arbejde

“Rejsen til Kirgisistan og undervisningen hjemme på efterskolen har virkelig givet mig blod på tanden til at tage ud og rejse og klart lave frivilligt arbejde på alle mulige måder. Jeg vil gerne ud og gøre en forskel på alle mulige måder, som jeg ikke var klar over, man kunne, før jeg meldte mig til Global Iværksætter. Så det har virkelig åbnet mine øjne for en helt ny verden, som jeg har levet i hele tiden, bare uden at vide det.” 

I løbet af Smillas efterskoleår på Rønde Efterskole fik Smilla og hendes veninde også ideen og opbakning til valgfaget Omsorg for ældre, hvor elever tog hen på det lokale plejehjem og var sammen med de ældre. Der er ingen tvivl om, at Smilla har et hjerte, der banker for frivilligt arbejde og for at hjælpe andre. 

“Jeg har fået en masse med fra rejsen og fra undervisningen generelt. Vi har lært om alt fra aktivisme, kønsidentiteter og fattigdom til kulturmøder og især kirgisisk kultur. Jeg har fået en masse taknemmelighed for mit eget liv og en forståelse for hvor heldig jeg er. Men også en mere realistisk ide om, hvor meget arbejde der er at gøre ude i verden, som jeg helt sikkert også gerne vil være en del af.”

Fakta om rejsen til Kirgisistan:

  • Kirgisistan er et land i Centralasien, som grænser op til Kina, Kasakhstan og Usbekistan.
  • Global iværksætter er et linjefag på Rønde Efterskole, hvor eleverne bruger hele efterskoleåret på at indsamle penge til CPC (Center for the Protection of Children), som er en NGO i Kirgisistan.
  • I Kirgisistan bor elever og lærere på CPC’s børnehjem.
  • Pengene, som eleverne donerer, går blandt andet til mad og aktiviteter på børnehjemmet og deres dagcentre. 
  • Rønde Efterskole har haft et samarbejde med CPC i 15 år, og er kommet der fast hvert år med elever fra Global Iværksætterlinjen, udover i årene med Corona. 
  • Eleverne betaler selv for rejsen.

 Læs mere om Global Iværksætter her