Kort om Marian

Marian Sand Nielsen

Rummelighed smitter

Et nyt skoleår er startet, og her møder vi også et nyt ansigt i Marian, der er startet som underviser i matematik, tysk, kreaværksted og fredagsfag. Som nyuddannet lærer har hun målrettet søgt mod efterskoleverdenen, da hun mener, at den blandt andet indeholder et overskud til nye lærere, som man ikke nødvendigvis finder i folkeskolen. Et overskud, der skaber god grobund for en underviser som Marian, der gerne vil give eleverne en masse færdigheder med på vejen. 

Allerede inden hun startede på læreruddannelsen og undervejs i uddannelsen, stiftede hun bekendtskab med efterskoleverdenen, da hun arbejdede på Aarhus Efterskole blandt andet som aftenvagt og handicaphjælper. Hun kom til Rønde Efterskole som et led i sin uddannelsespraktik sidste efterår og var ikke et sekund i tvivl om, at det var her, hun gerne ville slå sine folder.

Hun oplevede, at der var plads til alle elever, og det at at være anderledes eller forskellig fra de andre var et plus og ikke et minus. Efterskolelærerne værdsætter forskelligheder, og det smitter af på eleverne. Hun fortæller om en elev, der var meget dygtig til at tegne Manga figurer, hvilket havde givet anledning til, at de andre elever havde syntes, at hun var mærkelig og nørdet i folkeskolen. Da pigen kom på efterskole, blev hendes færdigheder set som et plus, og det smittede af på hendes kammerater. Det er et godt eksempel på den rummelighed, som Marian oplever på efterskolen. 

Det er nemlig rummeligheden, hun gerne vil give eleverne med videre efter et år eller to på efterskole. Hun siger: “Det skal være lysten til at prøve noget nyt, hvor eleverne ikke føler sig begrænset af egne eller andres opfattelser af, hvem de er.” Det mener hun også, at det brede udvalg på Rønde Efterskole lægger op til. Hun fortsætter: “For selvom du er dedikeret badmintonspiller, så får du så meget mere end det. Nogle kommer med en forestilling om, at badmintonspillet skal fylde alt, men realiteten er, at venner og alverdens valgfag også får stor betydning.” 

Lige nu er det nye skoleår i fuld gang og Marian glæder sig til at nørde forskelligheder med eleverne, der hver især har meget mere at byde på, end de lige går og tror. For en ting er sikkert – rummelighed smitter.