Spiludvikling og programmering
Er du interesseret i programmet bag et computerspil, og har du en drøm om at udvikle dine egne spil til computere, spilkonsoller eller mobile enheder? Så er linjefaget Spiludvikling og programmering noget for dig.
Alle kan være med, men det er væsentligt, at du overvejer dit ambitionsniveau og har sat dig godt ind i, hvad du kommer til at lave i de 5-6 timers linjefag om ugen, som Spiludvikling og programmering byder på.
Udvikling af spil
Der er flere faktorer, der spiller ind, når man vil udvikle gode spil. Et godt spil kan være båret af fx en god ide og fortælling, en flot velfungerende grafik, eller et godt gameplay. Og under alt dette, som spilleren oplever, skal der ligge en god programmering. Det stiller både krav til kreativitet, opfindsomhed og ikke mindst tålmodighed, når man skal programmere sig ud af problemerne.
Spiludvikling og programmering er et arbejdende værksted, hvor vi har det sjovt, imens vi både i grupper og individuelt eksperimenterer med spillets elementer. Du kommer til at programmere meget. Men der er også plads til at prøve kræfter med både grafisk design og gameplay design. Det vigtigste er, at du har drive og engagement, laver noget du synes er spændende, og at du forbedrer dine evner som spiludvikler.
Alle kan lære at programmere deres egne spil
I starten af forløbet får du et grundlæggende kursus i C#-programmering i Visual Studio. Så du behøver ikke at kunne programmere på forhånd. Med det som udgangspunkt skal du i gang med at udvikle dit eget spil.
I spiludvikling låner man oftest en kode andre har lavet og tilpasser den til sit eget spil. Derfor bliver du også inspireret til, hvordan du kan opsøge viden, udnytte diverse fora samt forstå og anvende API’er. Det er derfor en stor hjælp, hvis du kan læse og forstå engelske fagtekster. Alt sammen er med til at gøre dig til en dygtig og effektiv programmør.
Vi skal bl.a.
- finde og tilpasse metoder for spillerens bevægelse.
- skabe interaktion med spillets elementer.
- undersøge metoder til modstandernes AI(artificial Intelligens).
- programmere og styre spillets animationer.
- udvikle og opsætte spillets UI(brugergrænseflade).
- arbejde med ideer til level- og scenedesign.
Det kommer du også til at opleve
Du får også mulighed for at prøve andre programmeringsplatforme. Det kunne være Web programmering med Javascript, HTML, jquery, programmering til microcontrollere, Android apps eller lave du kan lave små animationer og grafisk arbejde til dit spil.
På linjefagsdagene på Rønde Efterskole besøger vi blandt andet Game-IT college i Grenå. Her møder du studerende og får inspiration til, hvordan du kan videreuddanne dig og evt. blive iværksætter inden indenfor spiludvikling og programmering.
En gang imellem spiller vi også computer – både for at have det sjovt og for at få inspiration til vores egne spil. Vi laver spilanalyse og stiller spørgsmål som fx: Hvad virker? Hvad virker ikke? Hvilke elementer har man benyttet sig af for fx at skabe stemninger og et godt gameplay?
Praktisk
Du skal medbringe egen bærbare PC
Underviserne
Et team bestående af efterskolelærer Nicolai Petersen samt en gennemgående underviser fra Game- IT college i Grenå varetager undervisningen.
“Jeg har selv spillet en del engang. I dag er jeg mest optaget af programmering og af at inspirere mine elever til at finde deres egen vej gennem spil- og programmeringsuniverset.
Jeg er vild med at se eleverne hjælpe hinanden og lykkes med at omsætte deres egne ideer til konkrete spil, de selv har skabt. Og så elsker jeg programmeringsudfordringen. For eksempel hvis en elev står overfor et problem, som i udgangspunktet ser uløseligt ud. Så pludselig – efter måske flere timers søgning på nettet, diskussion og slid – finder vi løsningen, der bringer programmeringen et helt nyt sted hen. På den måde kan kode være smukt i sig selv, og der findes mange elegante og smukke løsninger.“