Valgfag

Valgfag

På Rønde Efterskole er der masser af muligheder for at udfolde sig bogligt, fysisk og kreativt. Udover de obligatoriske linjefag har vi et stort udvalg af spændende valgfag.

Valgfagene vælges for 1/3 år af gangen. Dog vælges valgfagene torsdag morgen som udgangspunkt for et helt år.

Badminton valgfag

Undervisningen består af sjove lege, træningsøvelser og alternative spil samt kamptræning. Tilbud om deltagelse i stævner primært mod andre efterskoler.

til toppen

Badmintonnørd

Badmintonnørd er et ekstra tilbud for dem, som gerne vil gå helt i detaljen i tekniktræningen.

Både i den kendte teknik, men måske også for selv at finde på kreative løsninger, som ingen andre har gjort. Badmintonnørd er for alle uanset niveau. Badmintonnørd kan trænes i forlængelse af almindelig træning, da det ikke er fysisk krævende.

til toppen

Badmintonstyrke

Det kræver god fysik at blive en bedre badmintonspiller. Derfor er det vigtigt at kunne styrketræne på den rigtige måde. Det lærer du i valgfaget. Målet er at styrke din fysik og sikre, at du kan selvtræne i fritiden med dine kammerater.

til toppen

Band

Har du lyst til at spille sammen med andre, så har du muligheden her. Det er fint, hvis du kan spille lidt i forvejen, men det er ikke en forudsætning. Der er gode muligheder for både at prøve instrumenterne og prøve at synge i mikrofon. Vi spiller fortrinsvist kopinumre i forskellige stilarter (rock, pop, funk, soul).

til toppen

Basketball

I basketball vil du opleve både speed og fysisk udfordring. Det handler om samarbejde og samspil, og du vil se eksempler på, hvordan dette bedst udføres på banen. Du kan deltage på holdet uanset niveau og køn. Glæden ved spillet er en drivkraft i sig selv. I årets løb deltager vi i en skoleturnering og i kampe mod hold fra andre efterskoler.

til toppen

Billedkunst

I billedkunst lægger vi vægt på 2-dimensionelt og 3-dimensionelt arbejde. Her er faget, som handler om at se! Ved hjælp af forskellige materialer og teknikker fra billedkunstens verden får du mulighed for at omsætte det, du ser, til dine egne billeder – med din egen opfattelse af verden omkring dig. At male med store bevægelser på store lærreder med akrylmaling, at tegne detaljer med blyant eller kul, at skabe og bygge op i ler, at arbejde med installationskunst er dele af undervisningen.

til toppen

Valgfag

CrossfitTraining – ude

Med udgangspunkt i vores udendørs fitnessfaciliteter og naturen omkring skolen vil du få trænet hele kroppen. Du er selvfølgelig glad for at være fysisk aktiv, og du vil også gerne prøve at presse din krop for at undersøge, hvad du kan holde til på en forsvarlig måde.
Vi håber, at du med valgfaget får glæde og fornøjelse af at bruge din krop.

til toppen

Dans

Dans er et sjovt og energigivende valgfag, hvor vi skal udforske forskellige dansestilarter som hiphop, house, ballet, jive og cha-cha-cha for at nævne nogle få. Vi vil altid starte med opvarmning, og derefter opbygge små sekvenser til hver dans. Så hvis du er vild med at danse, og ønsker en bedre kropsbevidsthed, er Dans et valgfag for dig. Det gør ikke noget, du er nybegynder – alle kan være med.

til toppen

Fitness

Valgfaget fitness vil udfordre dig på styrke og kondition (puls), samtidig med at der vil være fokus på at udføre korrekt teknik i de forskellige øvelser. Du får en introduktion til fitnesslokalet i hallen, samt lærer forskellige træningsmetoder og redskaber at kende. Formålet er at opnå en øget forbrænding, bedre kondition og øget muskelstyrke. Styrketræning er en individuel træning, så alle kan deltage uanset niveau, samtidig med at vi er sammen om at lave en god energifyldt fitnesstræning. 

til toppen

Fodbold for piger

Kom og dyrk et fedt fodboldfællesskab for piger. Vi har gode faciliteter og træner mest på vores kunstgræsbane, ligesom der vil være tidspunkter hvor vi spiller indendørs. Fodbold for piger er både for dig der har spillet meget, og dig der er relativt ny. Alle kan være med, og vi deler op, så du får gode muligheder for at udvikle dig, samtidig med at vi har det sjovt. Vi deltager i ØM, hvor vi møder andre efterskoler.

til toppen

Valgfag

Fodbold for drenge

Spil fodbold med andre drenge i perioden, hvor det er godt vejr. Vi træner på kunststofbanen med fokus på kamplignende situationer. Alle, der ikke har fodbold som linjefag, kan være med. 

til toppen

Glas 

På valgfaget Glas arbejder vi med glasfusing. Vi laver små, dekorative projekter, som træner de grundlæggende teknikker: at skære glas, dekorere det med forskellige teknikker og materialer og efterfølgende fuse det, altså smelte det sammen, i skolens glasovn – evt. med en efterfølgende fusing over form. Du kan bl.a. lave julepynt, smykkevedhæng, skåle og fyrfadsstager. Glas er et spændende og levende materiale at arbejde med, og du kommer til at lave produkter, der kan glæde dig mange år frem.

Guitar 

Undervisningen i guitar er tilrettelagt, så den tilgodeser alle niveauer:
Hvis du er begynder kigger vi på de første akkorder og lærer nogle gode og nemme sange. Har du prøvet at spille guitar før, kigger vi på lidt mere avancerede akkorder og barréakkorder.
Er du meget øvet, arbejder vi med guitarsolo eller andre teknikker (fingerspil, udvidede akkorder m.m. Undervisningen foregår som holdundervisning, men på holdene deler vi op efter niveau.

til toppen

Kajak

Oplev Kalø Slotsruin fra vandsiden i kajak. Der vil både være fokus på at få nogle hyggelige ture på vandet og sjove kajaklege, men også på det tekniske som korrekt padleteknik, kantning af kajak samt fokus på sikkerhedsdelen i form af makkerredning, selvredning og for dem der ønsker, er det også muligt at øve et grønlænderrul.

til toppen

Keramik

Keramik tager udgangspunkt i en lille lerklump, der nemt forvandles til dekorative skåle, krus, kopper, tallerkener, smykkeholdere, lysestager og meget, meget andet.

Du vil lære forskellige teknikker inden for modellering og formgivning. Du vil også lære om brænding og glasering. Hvis holdet har mod på det, kan vi også prøve kræfter med drejning på drejeskive. Med forskellige teknikker til at dekorere og forskellige glasurer skaber du dit helt eget værk til evigt minde om din efterskoletid.

til toppen

Klatring

I klatring er der fokus på to ting: 1. Du får viden og færdigheder inden for klatring, således at du har styr på sikkerheden, f.eks. ved at lære relevante knob, om faldfaktor, risici og meget mere. 2. Klatring en sjov, effektiv og sund måde at træne din krop på. Valgfaget klatring foregår på skolens indendørs klatrevæg, samt udendørs i træerne med rebbaner og træklatring. Som en del af valgfaget vil det være en mulighed at tage sikringsbeviset S1 eller S2 fra Dansk Klatreforbund.

til toppen

Klaver

Klaverundervisningen tager udgangspunkt i rytmisk klaver. Undervisningen foregår i hold, hvor hver enkelt elev har et elklaver og et sæt hovedtelefoner. Alle kan være med, uanset om man er nybegynder eller øvet. Det eneste det kræver er, at man har mod på at arbejde selvstændigt med klaveret, og at man øver sig.

til toppen

Løb

Indholdet i faget vil primært være løb i forskellige terræner. Det foregår udenfor, så det er vigtigt, at du har tøj og sko, der kan klare det danske vejr året rundt. Det vigtigste i faget er, at du har lyst til at bevæge dig og udfordre din krop rent fysisk. I foråret er der mulighed for at træne op til halvmarathon. Træningen starter efter juleferien. Sidst i juni venter de 21,0975 km til Aarhus City Halvmarathon, hvor vi skal løbe sammen med 16.000 andre løbere. På ruten er der masser af opbakning, blandt andet fra dine kammerater fra efterskolen, som ikke selv skal løbe.

til toppen

Mountainbike

Oplev skovene, bakkerne og stierne rundt om Rønde fra en mountainbike. Her vil du blive udfordret fysisk og teknisk, når stejle bakker skal overvindes og nedkørsler mestres. Vælger du valgfaget kræver det, at du har en mountainbike til rådighed. Enten en du selv har, eller en du kan låne dig frem til i perioden.

til toppen

Natur 360

Natur360

Oplev den smukke natur rundt om efterskolen, som byder på alt fra dybe skove, flotte solopgange til havets brusende bølger. Natur360 er for dig, der godt kan lide at være i naturen på en rolig og mere sansende måde. Vi har base i skolens nye væksthuse, hvorfra vi tager på ture ud i naturen. Faget har fokus på den gode naturoplevelse hele året rundt, så vi mærker naturens rytme og skiftende årstider. Vi skal smage på de vilde planter i hjemmelavede pandekager, gå stillevandring gennem skoven, tage på stjernetur i mørket med fakler og lave sjove sanseaktiviteter.

til toppen

Padeltennis

Padeltennis har mange fordele, som gør det svært ikke at blive grebet af glæden ved spillet. Læringskurven for padel stejl, så du vil hurtigt mærke, at du kan mestre spillet. Det vil sige, at du som nybegynder lynhurtigt lærer at begå dig på banen og forstå, hvordan du forbedre dig fra
gang til gang. Padel er ikke direkte fysisk hårdt – omend lidt kondi kan være en fordel – og det kræver samtidig meget lidt styrke og kun en anelse teknik at spille med. Netop derfor kan alle nybegyndere prøve kræfter med spillet.

til toppen

ES valgfag skak

Skak

At spille skak kræver ingen særlige forudsætninger, så hvis du har lyst til at lære det ældgamle spil at kende, så skal du blot vælge valgfaget skak. Kender du ikke alle reglerne, er det ikke noget problem. De bliver gennemgået de første par gange.

Skakspillet blev opfundet i år 600 af en indisk vismand, og den har en spændende historie bag sig. I Danmark fik vi spillet fra Knud den Store for snart 1000 år siden. Han tog skakspillet med fra en rejse til Italien.

At spille skak er god hjernegymnastik. Man bliver bedre til at tænke analytisk og kreativt, og spillet fremmer koncentration, ro og fordybelse. Det dokumenterer mange undersøgelser. Men skak er ikke noget mirakelmiddel, og det skal frem for alt være sjovt for at fascinere og inspirere til videre læring.

til toppen

Smykkeværksted

I smykkeværkstedet afprøver vi forskellige teknikker og materialer. Vi vil fx arbejde med smykkeler, læder, cykelslanger, friendly plastic, metaltråd, skrot, hama-perler, fletteteknik m.m.

til toppen

Strik

Om du aldrig har rørt strikkepinde før eller er en garvet strikker, så er dette valgfaget for dig, hvis du har lyst til at strikke! Du vil lære at slå masker op, strikke ret og vrang og få god guidning undervejs i dit helt eget strikkeprojekt. Når først de mest basale teknikker er lært, er det lige til at strikke huer, pandebånd, veste, sweatre og meget andet. Og du vil hurtigt finde ud af, at det kan være næsten meditativt at sidde dybt koncentreret om garn og strikkepindene – plus at du får et lækkert stykke strik lige efter dine mål og dine ønsker. Er du bidt af hæklenålen eller har lyst til at prøve det, er det også en mulighed!

til toppen

Valgfag

Volleyball

Faget indeholder en vekselvirkning mellem tekniske/taktiske øvelser og spilsituationer. Du vil have mulighed for at lære spillet bedre at kende og blive en del af et hold. I starten af året bruger vi tid på at få nogle færdigheder, så spillet hurtigt bliver sjovt at spille. Endvidere spiller vi kampe og deltager i stævner i løbet af året.

til toppen

ES valgfag yoga

Yoga

Ønsker du ro i en travl hverdag, større kropsbevidsthed, styrke samt øget fleksibilitet og bevægelighed, så er yoga lige noget for dig. I dette valgfag vil vi arbejde med yoga i forskellige flows, men også fordybe os i enkelte yogastillinger og meditation. Så sænk skuldrene, træk vejret og vælg yoga i næste valgfagsperiode – du vil ikke fortryde det!

til toppen